40 млн. лева за нови камери за контрол на скоростта по пътищата

МВР планира да даде 40 млн. лева за нови камери, с които да контролира скоростта по пътищата у нас. Това стана ясно след обсъждане на текстовете в новите три законопроекта, регламентиращи движение по пътищата, които бяха представени пред депутати, министри и представители на неправителствения сектор.

Идеята е да бъдат намалени наполовина жертвите от катастрофи до 2020 година.

Според информация на „Монитор“ парите ще бъдат набавени от фонда, в който се събират глобите от шофьорите нарушители. Там в момента има около 60 млн. лева, част от които по закон са предвидени за превенция на инциденти по шосетата. С нова формула, в която участие има и финансовото министерство, обаче голяма част от средствата ще бъдат усвоени за монтиране на уреди, които ще отчитат средната скорост при изминато разстояние. Тепърва предложението ще се обсъжда, а след това при положителен резултат ще се обявят обществени поръчки за набавянето на камерите.

В момента у нас има само една такава система която е на магистрала „Люлин“. Само за година чрез нея са били санкционирани 30 хил. нарушители. Подготвя се внедряването и на подобно устройство на магистрала „Тракия“. Пътният участък, където ще се засича средната скорост, е в района на Пловдив. Той е избран заради големия брой катастрофи там. Парите за внедряването са от фонда за безопасност на движението, който пък се финансира с отчисления от платените глоби за нарушения. Камерите ще струват около 200 хил. лв.

Всяка кола да има паспорт – такава мярка е заложена в новите законопроекти, предложени от МВР и транспортното министерство. Така ще е ясно какви ремонти са й правени, дали е изправна и дали може да се движи по пътищата, без да е опасна за останалите участници в движението.

Още актуални новини тук!


www.objalvai.bg е първият български интернет сайт, който предоставя на водачите/собствениците на МПС бърз, достъпен и ефективен начин за обжалване на наказателни постановления, електронни фишове и заповеди за налагане на принудителни административни мерки.

Ако имате съставен акт и искате да обжалвате, може да се запознаете подоробно с нашите услуги или да се свържете с нас чрез формата ни за контакт!

By | 2018-04-24T22:45:37+00:00 април 23rd, 2018|Categories: Новини|Tags: , , , , , , |0 Comments

About the Author:

Leave A Comment