Без книжка за преминаване на червено и неспиране на зебра

За минаване на червен светофар и неспиране на пешеходна пътека вече ще се отнема временно книжката, това предвижда проект на нов Закон за движение по пътищата. Днес се организира дискусия по него, след като в края на миналата седмица бе публикувам за обществено обсъждане. Срокът за лишаването от право за управление за всяка нарушение ще се определи допълнително.

Отнемане на свидетелството за управление за различен срок се предвижда също при каране в насрещното по автомагистрала или скоростен път, организиране и участие в т. нар. гонки, навлизане след временен знак, забраняващ това, превишаване на разрешената максимална скорост в населено място с над 50 км/ч и сядане зад волана след употреба на алкохол или наркотици.

Временно без книжка ще остават и водачите, които в рамките на две години имат три или повече акта. При съставен фиш или акт, свидетелството за управление ще се взима и на чужденци, които нямат адресна регистрация, докато не си платят глобата.

Гумите ще трябва да са с по-голям грайфер

С промените се въвежда и по-голяма задължителна дълбочина на протектора на гумите. До сега минимумът беше 0.5 мм, а предложението е грайферът да е поне 1.6 милиметра. От 15 ноември до 1 март всички превозни средства трябва да са с гуми с протектор от поне 4 мм, или зимни с до 1.6 мм. Зимата в колата задължително трябва да има веригите за сняг.

За каране без винетка ще се спира колата от движение

За шофиране без винетка, автомобилът ще се дерегистрира служебно за месец. Отделно ще се дължи и съответната глоба, която за леките коли е 300 лева.

Остава и спорната санкция за спиране на автомобила от движение за месец, независими кой е собственика, ако той се управлява от пиян, дрогиран или човек без книжка.

За шест месеца ще бъдат дерегистрирани и колите, обозначени като таксита, но водачите, на които нямат съответното удостоверение и регистрация в общината.

Веригите за сняг стават задължителни

С промените се запазва задължителна дълбочина на протектора на гумите от 1.6 милиметра за месеците, който не са зимни. От 15 ноември до 1 март всички превозни средства трябва да са с гуми с протектор от поне 4 мм, или зимни с до 1.6 мм. Зимата в колата задължително трябва да има веригите за сняг.

На тротоарите ще може да се спира при определи условия

С новия Закон за движение по пътищата се допуска престой и паркиране на моторни превозни средства с допустима максимална маса до 2.5 тона върху тротоарите, ако откъм страната на сградите остава разстояние от най-малко 2 метра за преминаване на пешеходци. Забранява се паркирането на разстояние по-малко от 21 метра преди пешеходни пътеки, и на по-малко от 5 метра преди кръстовища без зебра на тях.

За пътуващите в автобуси остава задължението да си поставят предпазните колани, ако в превозното средство има такива.

Още актуални новини тук!


www.objalvai.bg е първият български интернет сайт, който предоставя на водачите/собствениците на МПС бърз, достъпен и ефективен начин за обжалване на наказателни постановления, електронни фишове и заповеди за налагане на принудителни административни мерки.

Ако имате съставен акт и искате да обжалвате, може да се запознаете подоробно с нашите услуги или да се свържете с нас чрез формата ни за контакт!

By | 2018-04-22T22:24:58+00:00 април 23rd, 2018|Categories: Новини|Tags: , , , , , |0 Comments

About the Author:

Leave A Comment